Austen-lördag: Lady Susan

Lady Susan är en brevroman, den består av 41 brev från och till Lady Susan, hennes väninna, svägerska, svägerskans mor…

Romanen handlar om Lady Susan så klart. Hon har ganska nyligen blivit änka och ganska tidigt (lite för tidigt tycker nog många) i sin änkedom börjar hon söka sig nya friare. Hon blir inbjuden till sin avlidne mans bror (tror jag det är i alla fall) för att hälsa på hos hans familj på deras gods. Hennes svägerska (avlidne mannens brors fru alltså) har en hel del synpunkter på Lady Susans person och beteende som hon ventilerar i brev till sin mor.

Lady Susan å sin sida skriver till sin väninna och om sina karl- och dotterproblem och väninnan stöttar bäst hon kan.

Detta var nog min första brevroman, den består bara av brev, förutom en ”Conclusion” efter det sista brevet. Det är förvisso ett intressant sätt att bygga upp en historia på men antingen lyckas Jane Austen inte riktigt med den tekniken, eller så är berättelsen inte tillräckligt stark, för jag blir aldrig engagerad. Jag har svårt att riktigt bry mig om Lady Susan och hennes olika bekymmer med karlar, dottern och svägerskan.

Jag läste Lady Susan som en ”andrabok”, lite vid sidan om, det kan ha lite med det att göra också.

Jane Austen har ett fantastiskt språk och även i Lady Susan finns många fyndiga formuleringar, men det räcker alltså inte riktigt för mig.

Annons

2 reaktioner till “Austen-lördag: Lady Susan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s