Belinda Bauer – Mörk Jord

Ingen trevlig historia!
mörk jord
Mörk jord är helt enkelt en otrevlig historia och det tog ett tag innan jag kände att jag orkade läsa den.
Men på solsemester på Gran Canaria kände jag att omgivningarna och förutsättningarna (Sol! Värme!) var tillräckligt goda…
Mörk jord handlar om Steven, vars morbror Billy försvann när han var elva år gammal. Det är ett sår i familjen som inte läker. Varje dag står mormor (i början av sitt liv kallades hon Gloria, men nu är det ”Stackars Mrs Peters”) vid fönstret och tittar efter Billy. Genom det får man anta att hon inte har tappat hoppet, men genom sitt otrevliga sätt verkar det som att hon har det. Arnold Avery sitter fängelse för sex barnamord, dock inte mordet på Billy, det gick inte att bevisa eftersom kroppen inte hittats. Utåt sett sköter Avery sig exemplariskt, men bakom hans strävanden ligger egna, mörka planer… Steven är mer eller mindre besatt av att hitta Billys lik, för att genom det ge mormodern ett avslut. Varje dag efter skolan går han ut på Exmoor-heden och gräver. Det var där Avery grävde ner sina offer. Till sist inleder Steven en brevväxling med Avery, som ska visa sig få ödesdigra konsekvenser.
Visst är Mörk Jord en bra deckare. Mycket bra till och med. Den kryper in under skinnet. Men inte så trevlig som sagt. Deckare kanske inte ska vara trevliga, men vissa är det ju ändå (de om Ruth Galloway och Hercule Poirot för att nämna några). Mörk jord är dock alltigenom otrevlig. Huvudpersonen Steven är visserligen trevlig, så trevlig pojkar nu är i elva-tolv års åldern, men hans mormor, som jag i de första raderna trodde skulle bli riktigt trevlig att läsa om, är ogin, besviken och otrevlig (förutom på sista sidan). Stevens mamma är ingen bra mamma och inte snäll heller, inte kompisen Lewis heller… Hu.
Originlets titel är Blacklands och Mörk jord är en bra översättning tycker jag. Mörk är den! Jag kommer definitivt att läsa mer av Belinda Bauer, men det kanske dröjer lite…
Andra som bloggat om boken är Annika, Bokhora och Olika sidor. Finns bland annat på Adlibris, Bokia och Bokus.
Mörk Jord (Blacklands), 272 sidor (pocket) Modernista 2012.
Annons

6 reaktioner till “Belinda Bauer – Mörk Jord

  1. Jag blev inte lika övertygad. Är mer för ”pusseldeckaren” med poliser och seriemördare på plats 🙂 Men håller med om att den var väldigt mörk, inte en enda liten rolig filur som kunde lätta upp stämningen ibland..

  2. Läste Mörk jord i höstas. Tungt tema men jag tyckte om den ändå. Och slutet tyckte jag kändes hoppfullt. Ska läsa Bauers senare böcker och se vad jag tycker om dem.

    Elly Griffiths böcker tycker jag är väldigt bra. Den fjärde kommer i pocket i februari, den ska jag köpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s