De här pristagarna…

Det var väldigt mycket pristagare i radion härom dagen. Jag lyssnar mycket på radio, kan tilläggas. På P1 i bilen till och från jobbet, och på P4 hela dagen på jobbet. Sen lyssnar jag ju inte aktivt hela tiden när jag jobbar. Men ändå. Ett och annat snappar man ju upp.

Göran Rosenberg vann ju som bekant Augustpriset för sin Ett kort uppehåll – på vägen från Auschwitz. Jag var inte så sugen på den innan, men blev mer sugen när jag hörde honom prata i P4 Extra om boken och sina föräldrar. Här kan man höra det. Sedan skrev Bokmoster lite om den också vilket fick mig mer nyfiken.

Mo Yan blir jag däremot mindre och mindre sugen på att läsa. Mo Yan är ju i Stockholm nu för att äta middag ikväll med de andra pristagarna. Han höll ju en presskonferens i Börshuset härom dagen där han fick frågor om tidigare uttalanden om den fängslade Liu Xiaobo (som väl fick Nobels fredspris förra året om jag inte minns fel) som han inte ville svara på, utan hänvisade till vad han tidigare sagt. Märkligt tycker jag men det finns väl en viss press från regimen att ta hänsyn till. Frågan är väl hur man (han!) ska hantera det på bästa sätt för folket. I Studio Ett den 7 december (ca 15 minuter in i 17-timmen) var det lite debatt om honom, och här kan man höra ett reportage inifrån Kina.

Här kan man också läsa en intressant artikel av Torbjörn Lodén om Mo Yans hyllning av Mao Tse-Tung.

Annons

3 reaktioner till “De här pristagarna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s