Stadsbesök: Stockholm

Denna vecka går Enligt O:s resa till Stockholm. Roligt tycker jag, jag gillar eken!

Böcker

Den första boken (eller snarare serien) jag kommer att tänka på är Sjöwall/Wahlöös serie Roman om ett brott, om polisen Martin Beck. Beck är nog känd av de flesta i någon form. Om man gillar polisdeckare ska man definitivt läsa någon bok ur denna serie tycker jag. Staden Stockholm och tiden sextio-sjuttio tal spelar båda en stor roll i böckerna, de är fantastiska tids- och stadsskildringar.

De senare filmatiseringarna, med Peter Haber och Mikael Persbrandt, har inte så mycket med vare sig originalböckerna eller originalkaraktärerna att göra. På nittiotalet filmatiserades de flesta böckerna i serien med Gösta Ekman som Martin Beck, och de flesta av dem tycker jag är bra. De förhåller sig på ett bra sätt til böckerna, men då filmerna ska utspela sig i nutid (alltså nittiotal) går en del av samhällskritiken förlorad. Men det är väl inte mycket att göra åt det.

Sedan kommer jag också att tänka på Jack av Ulf Lundell. Precis som ovan tycker jag den är en fantastisk både stads- och tidsskildring. Ett tag läste jag Jack varje sommar (vet inte riktigt varför) men nu var det säkert tio år sedan jag läste den. Jack har också filmatiserats, med nyligen bortgågne Göran Stangertz i rollen som Jack.

Musik

Vad gäller musik så finns det många låtar, visor och sånger om Stockholm och alla är verkligen inte bra. Men jag fortsätter med Ulf Lundell och håller fram ”67, 67”. Den hör ihop lite med boken Jack.

Film/TV

Det finns ju också många filmer och teveserier som utspelar sig i Stockholm och mer eller mindre handlar om staden. Förutom de filmatiserade böckerna ovan kan jag nämna Labyrint, en teveserie från 2007 som utspelar sig i Stockholm. Fredrik (Jonas Malmsjö) Zahra (Meliz Karlge di Grado), Filippa (Isabelle Moraeu), Jonny (Björn Bengtsson) och Carl (Robert Jelinek) är alla lika gamla och blev utbytta med varandra när de var nyfödda. När serien utspelar sig är de 35 år och vet inte om att de egentligen lever ”fel” liv.

Annons

4 reaktioner till “Stadsbesök: Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s