Sara Kadefors – Lex bok

Engagerande ungdoms- och bloggbok!

lex-bok

Men vad är en ungdomsbok egentligen? Det har jag aldrig riktigt lurat ut. Lex bok är en bok från 15 år och uppåt enligt förlaget, och jag vill nog betona det där ”och uppåt” – jag är mer än dubbelt 15 år gammal och gillade Lex bok skarpt! (är det kanske uppenbart att man är 15×2+ om man skriver ”gilla skarpt”…?)

Lex går sista året i gymnasiet och är ganska introvert. Hon har en kompis, Jonatan. Hennes pappa sitter i fängelse och Lex bor hemma hos mamma som hon kommer bra överens med, tills Bruno flyttar in och stör deras harmoni. Hon hälsar på sin pappa regelbundet och deras relation är lite omvänd, men fungerande.

För att revoltera mot hur samhällets krav på ungdomar ser ut (bland annat, det finns en annan orsak också men den får ni läsa om själva) startar Lex en blogg om en påhittad person, Maya. Bloggen blir väldigt framgångsrik och Lex vet inte hur hon ska hantera sitt alter ego. Vad är verklighet och vad är dikt? Hon går ut som Maya ibland och klär ut sig till oigenkännlighet. Men hur ska hon veta om folk gillar hennes yttre (Maya) eller hennes egna tankar (Lex)?

En del av texterna på Mayas blogg – Själens sår – tycker jag känns lite överdrivna. Men det kan ju bero på att jag inte är 15-18-19 år, kanske skulle jag gillat dem i den åldern.

Åh jag gillar Lex så mycket! Hon är lite udda och står för det, hon är stark och låter sig inte tryckas ner av något, vare det coola tjejer i skolan, knäppa Bruno eller lärarnas babbel om ”entreprenöriella egenskaper”. Den där andra orsaken till att Lex startar bloggen som jag skrev om ovan, blir en spännande motor och upplösning.

Ett plus för mig är att boken är snyggt formgiven (illustrationer av Stina Wirsén) inte bara på omslaget utan även på flikarna och insidan. Och så kom boken i ett fint paket också, ytterligare ett plus.

En smakbit från boken finns här.

Andra som läst och tyckt är Bokgalleriet, Åsa Warnqvist på SvD och Carolina läser.

Köp den på Adlibris eller Bokus till exempel. Och gå in och läs Lex bok som blogg! En kul idé och riktigt lyckad.

Lex bok, 327 sidor (danskt band) Lilla Piratförlaget 2013. Stort tack för recensionsexemplar!

Annons

2 reaktioner till “Sara Kadefors – Lex bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s