Jenny Åkervall – Jag tjänar inte

En trovärdig debut som kombinerar två skilda världar på ett trovärdigt sätt. Nu har jag ingen insikt i varken politikens värld eller i psykiatrin, men boken känns ändå väldigt verklighetsnära. Inte så konstigt kanske med tanke på att författaren har arbetat som talskrivare och både Göran Persson och Mona Sahlin.

jag tjänar inte

Anna Sager arbetar som psyikater i en allt mer pressad arbetssituation. Situationen hemma är inte så lättsam heller. Hennes man drar ett lite tyngre lass hemma än hon, tycker han åtminstone. Men det är nog inget någon hade reflekterat över om det inte vore så att han var just man.

Emre Oktan är ny som pressekreterare hos statsministern. Han försöker göra sitt jobb så gott det går fastän han inte har någon vidare politisk bakgrund eller passar in på något annat sätt heller.

Anna blir tillfrågad om hon kan göra en farlighetsbedömning på en person som uppges trakassera en minister, men är tveksam till att ta uppdraget på grund av något som hände för länge sedan och som hon inte riktigt bearbetat ännu. Det har sannolikt bidragit till att hon också är mer eller mindre utbränd. Hon tar sig an uppdraget något motvilligt. Men vet hon vad hon gett sig in på?

Emre får ta emot anonyma mail med bilder på högt uppsatta personer i politiken och näringslivet, bilder som indikerar att oegentligheter pågår. Hur ska han gå vidare med informationen?

Det här är en bra och spännande bok och en mycket bra debut!

Då författaren har bakgrund i politiken känns beskrivningarna av Emres situation och arbetskamrater trovärdig. Jag får uppfattningen att författaren har lagt sig medvetet nära verkligheten i sina beskrivningar, statsministern är en man och moderat, oppositionsledaren är kvinna och socialdemokrat (även om vi hunnit byta socialdemokratisk ledare ett par gånger sedan Mona satt på den stolen). Det finns en beskrivning av en tv-debatt där jag nästan kan höra Mona Sahlins röst när oppositionsledaren pratar. Hur nära beskrivningen av statsministern är verkligheten har jag svårare att bedöma men då han har äktenskapliga problem är det inte svårt att föreställa sig Reinfeldt stundtals. Men inte riktigt ändå, det finns saker som gör att han känns väldigt annorlunda och det är väl bra.

Det lämnas en del lösa trådar och när jag slår ihop boken undrar jag när uppföljaren kommer? Jag skulle vilja veta lite mer om vad som händer med en speciell minister, hur det går för Emres kompis Sashas scoop, om Annas otrevlige kollega hittar på något mer fuffens men framförallt vad som händer med en farlig patient som skrevs ut från slutenvården mot Annas vilja…

Stort tack till Norstedts för recensionsexemplar!

Köp boken på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel.

Annons

6 reaktioner till “Jenny Åkervall – Jag tjänar inte

      1. Det märks att hon befunnit sig nära makten. Vill gärna läsa mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s