Ann Rosman – Porto Francos Väktare

Porto Francos Väktare är den tredje Marstrands-deckaren om Karin Adler vid Göteborgs-polisen. Ann Rosman väver skickligt samman nutid och historia även i denna bok.

9781354_PortFancsvke_7081

Hembygdsföreningen (med Sara i spetsen, henne känner vi ju sedan de första två böckerna) ordnar en exkursion för Botaniska föreningen i Göteborg, på Klöverön. Exkursionen får ett abrupt slut då en kvinna och ett spädbarn hittas döda i en mosse. Polisen kopplas in men det visar sig att det är svårt att identifiera dem – de har legat länge i mossen… Polisen tvingas släppa fallet men Karin får tillfälle att nysta lite i det när en annan händelse gör att polisen rycker ut till ön.

1793 kommer Agnes Andersdotter till Marstrand förklädd till den unge mannen Agne. Hon är på flykt och hennes hopp för överlevnad står till att ingen ska ana att hon i själva verket är kvinna. Vi får följa Anges, först som Agne och sedan vidare genom livet. Vi får även en inblick i den Bohusländska och Marstrandska historien; kaparna och sjörövarna får väldigt stor betydelse för Agnes och hennes familj…

Jag gillar Ann Rosman mer och mer ju mer jag läser av henne, särskilt hennes förmåga att väva ihop historierna och hennes förmåga att förmedla historia på ett trovärdigt sätt. Övergångarna mellan nutid och dåtid annonseras inte med mer än en rubrik och man slipper långa kursiverade avsnitt. I början och fram till lite mer än mitten av boken tyckte jag dock att det var lite för lite nutid, men det är nog bara för att jag gillar Karin så mycket!

Andra som läst och tyckt är: Anna Ljungdahl, Helenas bokhylla, Hallandsposten och Underbara böcker.

Köp den på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel

Porto Francos Väktare, 354 sidor (inbunden) 2010 Damm förlag

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s