P.D. James – Death comes to Pemberley

Jag är evigt tacksam till P.D. James för att hon äntligen fick mig att läsa Stolthet och fördom! Jag började lite med Death comes to Pemberley men kände att jag ville läsa originalet först, och det var en härlig läsupplevelse!

P.D. James berättelse fortsätter sex år efter Stolthet och fördom. Elizabeth Bennet har blivit Mrs Darcy och paret Darcy har två små pojkar. Hennes älskade syster Jane bor med sin Bingley en bit ifrån Darcys men de umgås regelbundet. Kvällen innan den höstbalen som varje år hålls på Pemberley sker ett mord på ägorna, så mycket får vi veta av baksidestexten.

Jag har (tyvärr) inte läst något av P.D. James innan så jag vet inte hur hon brukar skriva, men språket här tycker jag känns väldigt trovärdigt, och James håller i Austens karaktärer på ett bra sätt. Mycket av boken handlar om rättegången efter mordet och jag tycker det är ganska intressant att läsa de bitarna då jag antar att en sådan författare som P.D. James håller sig ganska väl till vad man vet om rättssystemet i början av artonhundratalet.

Jag tycker dock att boken är lite seg ibland, men hade den inte varit det hade den inte varit lika trovärdig. För en trovärdig uppföljare till Stolthet och fördom är det!

Jag läste boken på engelska men ville visa det svenska omslaget då jag tycker det är snyggare. Bilden kommer från förlaget.

Andra som recenserat och/eller bloggat om boken är Ellen Mattsson  (Svenska dagbladet), Hundöra, Beroende av böcker och Bokmalen.

Death comes to Pemberley, 324 sidor (pocket) Faber & Faber 2011. På svenska: När döden kom till Pemberley, Wahlström & Widstrand

Annons

3 reaktioner till “P.D. James – Death comes to Pemberley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s