Läsutmaning 2013 – En variant på Boktolva

Jag är inte så mycket för att styra min läsning, jag vill hellre bejaka min läslust och läsa vad jag känner för! Men (visst finns det alltid ett men?!) det kan ju ändå vara bra med lite ramar, annars blir det mest deckare och chick-lit från Sverige och Storbrittannien. Absolut inget fel i det men omväxling förnöjer ju som bekant.

Den här listan är en variant på Boktolvan, en utmaning ursprungligen från Enligt O, och den innehåller det jag tycker jag behöver bli bättre på i min läsning; några svenska klassiker jag inte läst, några nobelpristagare och några författare från den stora världen utanför Sverige, de Brittiska öarna och USA där jag oftast befinner mig. Som jag förstått Boktolvan är det en lista över författare man är nyfiken på, men jag har även listat vilken bok jag vill läsa. Jag tänkte ge mig själv ”poäng” även om jag skulle läsa någon annan bok av författaren.

Så, 2013 vill jag läsa åtminstone tolv av dessa:

1. Majgull Axelsson – Aprilhäxan

2. Chimamanda Ngozi Adichie – Lila Hibiskus

3. Bo Baldersson – Stadsrådet och döden

4. Sven Delblanc – Åminne

5. Marianne Fredriksson – Simon och ekarna

6. Jan Fridegård – Trägudars land

7. Peter Hoeg – Berättelser om natten (novellsamling, någon/några av novellerna räcker)

8. Eyving Johansson – Drömmar om rosor och eld

9. Barbara Kingsolver – Giftträdets bibel

10. Selma Lagerlöf – Körkarlen

11. Nam Le – Båten (novellsamling, någon/några av novellerna räcker)

12. Doris Lessing – Det femte barnet

13. Haruki Murakami – Norwegian Wood

14. Amos Oz – En berättelse om kärlek och mörker

15. Anders Paulrud – Som vi älskade varandra

16. Carlos Ruiz Zafon – Vindens skugga

17. Jonathan Safran Foer – Allt är upplyst

18. Carl Johan Vallgren – Den vidunderliga kärlekens historia

19. J.D. Salinger – Franny och Zooey

20. Khaled Hosseini – Flyga drake

Annons

6 reaktioner till “Läsutmaning 2013 – En variant på Boktolva

  1. Aprilhäxan är en mycket bra Etta! Åminne har jag också läst (faktiskt alla av Sven Delblanc under en sådan period 🙂 , men minns inte riktigt hur den var. Flyga Drake ser jag fram emot din recension av – har inte läst den, bara hört talas om MYCKET.

  2. Så fin lista med flera riktiga godingar. Jag kan verkligen puffa för En berättelse om kärlek och mörker och Lila Hibiscus. Sedan Vallgren och Mutakami förstås! Härligt läsår önskar jag dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s