Denise Mina är en av mina favoritförfattare och favoriterna bland hennes böcker är Garnethill-trilogin, som jag nu läst om för … tredje gången kanske? Detta var det första jag läste av henne och trots att det inte är någon mysig berättelse direkt blev jag väldigt lockad att åka till Glasgow när jag hade läst denna trilogi. 2007 var jag där med en kompis och jag skulle väldigt gärna åka tillbaka!
Delarna är Död i Garnethill (Garnethill), Exil (Exile) och Den sista utvägen (Resolution) och Maureen O’Donnell är huvudperson i alla tre. Hon är en ganska tragisk figur egentligen, med en trasig familj. Pappan förgrep sig på henne under uppväxten och stack när det uppdagades, mamma Winnie är labil och alkoholiserad, systrarna Una och Marie gillar inte Maureen något vidare och skyller pappans frånvaro på henne. Den enda ljuspunkten i familjen är brodern Liam och styvpappan George som visserligen också är alkoholiserad, men stabil och snäll.
Maureen mår självklart inte bra efter en sådan uppväxt, och med en sådan familj. Det var först efter ett sammanbrott i tjugoårsåldern som hon förstod vad pappan hade utsatt henne för och hon vårdades på mentalsjukhuset Northern en tid. Hennes liv fungerar väl hyggligt ändå, hon har ett jobb i en biljettkassa och hon har sin kyffiga lägenhet i den kyffiga stadsdelen Garnethill och hon har sin bästis Leslie, men hon dricker för mycket och har lite svårt med förhållanden.
I den första boken har hon ett förhållande med Douglas Brady, som är psykolog på den mottagning där Maureen gick efter att ha blivit utskriven. Han är dock inte hennes psykolog, däremot är han gift och deras förhållande är på upphällningen när han hittas mördad. I hennes lägenhet. Hon hittar honom när hon vaknar efter en rejäl fylla. Självklart blir hon misstänkt för mordet, inte bara av polisen utan även av Winnie och systrarna.
Hon måste ta saken i egna händer och börjar nysta i fallet, varvid hon upptäcker en våldtäktsskandal på sjukhuset. Kan den vara motivet till mordet på Douglas?
I den andra boken har Maureens pappa Michael återvänt till Glasgow vilket så klart Maureen mår dåligt av. Dessutom är det ena systern som har letat upp honom och förmått honom att återvända…
Maureen jobbar nu ideellt på en kvinnojour och när en av kvinnorna som vistas där försvinner börjar Maureen nysta i det fallet också. Hon förstår inte riktigt vad hon ger sig in i eller vilka krafter som ligger bakom fallet och hon utsätter sig för stora faror. Till viss del har fallet kopplingar till händelserna på Northern-sjukhuset.
I tredje boken väntar systern Una sitt första barn och Maureen känner att hon måste skydda barnet från Michael. Mamma Winnie är nykter sedan ett tag tillbaka men deras relation är inte mycket bättre för det. Rättegången mot Douglas mördare närmar sig och Maureen har börjat få hotfulla brev och bilder.
Hon har skulder och säljer smuggelcigaretter på en sunkig marknad, tillsammans med Leslie. En dam de kallar för ”mysmormor”, som också säljer grejer på marknaden, råkar illa ut och en familjefejd verkar ligga bakom. Självklart ger sig Maureen in även i detta fall. Rättegången avslutas och Maureen börjar inse att hon måste ta tag i sitt drickande.
Det verkar som att Modernista ger ut trilogin på nytt på svenska i höst. Roligt då Minotaurs utgåvor verkar vara slut. Jag har den första delen i trilogin på engelska, de två sista har jag läst på svenska. Den engelska pocketen köpte jag faktiskt när jag var i Glasgow, på loppmarknaden The Barras, som förekommer i den första boken. Sådant är roligt tycker jag, böcker med lite historia och inbillar man sig, autenticitet.
Jag vet att jag sagt det förut, men den här trilogin tänkte jag snart läsa, faktiskt har jag planerat att ta mig an dem i höst 🙂
Tror den passar bra i höstrusket!
Det var ganska länge sedan jag läste denna trilogi. Kommer ihåg att jag gillade den. Kanske dags för omläsning.