Michael Mosley, Mimi Spencer – 5:2-dieten

Friskare, smalare, längre liv med halvfasta är underrubriken till denna bok om den kanske mest omtalade dieten just nu.

5 2 dieten

Det var många som såg Vetenskapens Värld dokumentär om fasta på SVT i våras och femtvå-dieten, halvfasta, periodisk fasta och intermittent fasta blev heta begrepp. ”Boken bakom den heta TV-dokumentären” som det står i blurben är väl inte helt riktigt, detta är snarare TV-dokumentären i bokform, men med recept. Dokumentären kom först, sedan skrevs boken. Men hur som helst – detta är en väldigt bra introduktion till metoden!

Man man sammanfatta 5:2-metoden så här:

Man fastar två olika dagar per vecka, och under dessa dagar äter man ca 25 % av vad man normalt ska äta.

Tanken med denna diet/sätt att äta, är att genom att fasta låta kroppen vila från matintag under vissa perioder vilket ska vara bra för kroppen. Det ska minska risken för diabetes, hjärt/kärlsjukdomar och demens, samt att man går ner i vikt eftersom man äter ca 3000 kcal mindre i veckan. Men äter man inte lätt igen dessa kalorier under de dagar man inte fastar, då? Till viss del gör man kanske det, men inte fullt ut. Vill man hålla koll på sig själv kan man ju faktiskt räkna kalorier även de andra dagarna. Kanske inte varje dag hela tiden, men ett par dagar kan det nog vara bra, så man inte lurar sig själv.

Detta var min förenklade introduktion till fastan.

Nu till boken

Den är lätt att förstå och använda, och är skriven på ett tilltalande och personligt sätt. Kapitlet Fastans vetenskapliga grund redogör för fastans positiva effekter och är lätt att förstå men känns samtidigt väl underbyggt. För den som vill läsa på mera finns en mängd fotnoter till vetenskapliga rapporter och annat längst bak.

Kapitlet 5:2-dieten i praktiken är kanske det som är mest intressant för den som läser denna bok för att komma igång med sitt fastande. Man får handfasta tips om hur man hanterar hunger, lite olika varianter på hur man kan äta under fastedagarna och så vidare. Sedan kommer måltidsförslagen; tilltalande bilder om vad man kan stoppa i sig, kaloriberäknade till 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män. Recept och kaloriberäkning för varje måltid och ingrediens finns också, så om man som kvinna tycker att männens måltidsförslag låter godare eller tvärt om, kan man ju modifiera recepten lite. I slutet finns även en kaloritabell som kan vara till hjälp när man ska hitta på egna måltider.

Så långt halvfastan i Michael Mosleys tappning. Han fastar gärna på måndagar och torsdagar och delar upp sina 600 kcal (han är ju man) på två måltider under dagen; frukost och lunch. Medförfattaren Mimi Spencer gör också det, men tar två mellanmål (några morotsstavar) mellan sina måltider för att orka med psykiskt.

Min egen reflektion, då?

Det finns andra sätt att halvfasta på! Jag har själv fastat två dagar per vecka i närmare två månader, eller snarare: jag har fastat 2×24 timmar, två dygn i veckan. Jag har ätit som vanligt, exempelvis fram till lunch, och sedan bara hoppat över middag och frukost och brutit fastan vid lunch nästa dag.

Jag ska vara helt ärlig: jag testar detta för att jag vill gå ner 5-10 kilo, inte så mycket för de andra hälsoeffekterna. Men självklart är de välkomna då det i min släkt som i många andra finns diabetes och cancer. Om jag fortsätter att vara ärlig så har jag inte fått några väldiga resultat ännu, men dels tror jag att det beror på att min kropp reagerar ganska långsamt på förändringar, och dels på att jag helt enkelt nu under sommaren ätit och druckit ganska mycket skräp. MEN! Jag har inte gått upp i vikt under denna tid, vilket är tacknämligt. Det sättet jag fastat på hittills är verkligen enklast tänkbara, man behöver ju inte tänka på mat eller laga mat alls (dock har jag försökt tänka på att dricka mera vatten, och så har jag druckit ganska många släta koppar kaffe och te för att hålla hungern borta och sysselsätta mig lite). Hur man än lägger upp sin fasta tror jag det är effektivt, särskilt om man kombinerar den med träning och inte moffar i sig godis, chips och öl de dagar man inte fastar.

För den som vill läsa mer:

Det finns en uppsjö av 5:2/halvfaste-bloggar, här är några:

5:2-dietenäta5:2 samt femtvådieten. Även Hjärnfysik har skrivit lite om halvfasta, men verkar använda sig av ytterligare en variant.

Bokbloggaren Bokpotaten har också skrivit lite om fasta, bland annat inläggen Fasta och festa, och 5:2-recept.

Andra infallsvinkar och tankar om 5:2-dieten/halvfasta/periodisk fasta/intermittent fasta (kärt barn har många namn!) finns hos SmartaMaten och EatStopEat, som jag tror båda förespråkar/praktiserar 2×24-timmarsfastan som jag tillämpat hittills. Smartamaten är absolut ingen faste-sajt, utan inriktar sig på ”smart” (alkalisk/basisk och i huvudsak vegetarisk mat, man undviker att äta livsmedel som försurar kroppen om jag fattat det rätt) mat. Många frestande recept finns på grundarens blogg!

Det jag gillar med halvfastan (på vilket sätt man nu gör det)  är att det är så enkelt. Man kan äta precis som vanligt de dagar man äter, du behöver inte köpa hem en massa shakes eller bars och du behöver inte äta bara fett/protein eller mat av särskilda märken. Du behöver inte tacka nej till en massa bjudningar eller ta med dig din egen mat för att hålla dig till planen.

Nu höll jag på att skriva att det inte finns några kommersiella intressen bakom detta fenomen, men det är naturligtvis fel. Klart det finns! Det kommer givetvis att komma mängder av kokböcker med recept man kan använda när man fastar utöver de som redan har givits ut, och säkert kommer några av våra svenska kost-entreprenörer (Ola Lauritzson, Fredrik Paulún, Ulrika Davidsson m.fl.) komma ut med nya böcker. De böcker som finns nu är bland annat av medförfattaren till denna bok, Mimi Spencer, och en av för mig helt okända Angela Dowden.

Åter till boken

Om man ska börja halvfasta, eller testa 5:2-dieten, tycker jag att man ska göra det med lite eftertanke och läsa på innan. Det passar kanske inte alla, vad vet jag? Detta är en bra bok för den som vill stilla sin nyfikenhet, öka sin kunskap och få motivation till att ändra livsstil och ätbeteende.

Boken förespråkar halvfasta hela vägen och det sakas argument emot. Jag funderade över det men jag tror inte att det finns några, egentligen. En del svenska forskare har uttalat sig vagt skeptiskt om halvfastan, som de alltid gör när det kommer en ny fluga som de inte har upptäckt, men jag har inte stött på några argument mot halvfastan eller belägg för att det skulle vara farligt. Men självklart ska man inte fasta om man är med barn, har någon sjukdom som gör det olämpligt eller har en ätstörning.

Klart att boken och 5:2-dieten har en hemsida också, se här.

Köp boken på Adlibris, Bokus eller Bokia till exempel.

5:2-dieten Friskare, smalare, längre liv med halvfasta, (The FastDiet), 166 sidor (inbunden) BonnierFakta 2013 – Stort tack för recensionsexemplar!

Annons

8 reaktioner till “Michael Mosley, Mimi Spencer – 5:2-dieten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s