Jag begriper mig inte på dem.
Just nu läser jag The Fault in Our Stars (Förr eller senare exploderar jag) och gillar den. Det är en YA (young adults), barn- och ungdomsbok. Men varför är den det? Den handlar visserligen om tonåringar och jag kan mycket väl tänka mig att den gillas av tonåringar såväl som av vuxna. Stål av Silvia Avallone handlar om två trettonåriga tjejer, men den är ingen YA-bok. Eller?
Chick lit har jag skrivit om förut. Vissa tyckte ju att Välkommen ut på andra sidan av Annamaria Jansson är chick-lit, jag tycker det inte, se min recension här. Jag köper att chick lit är (oftast) litteratur skriven av kvinnor för kvinnor, men är alla böcker av kvinnliga författare som handlar om kvinnor eller tjejer chick lit? Nej.
Deckare är lättare att definiera, det är nästan alltid någon som dör eller har dött och någon som ska ta reda på vad som hände. Sedan kan deckaren vara polis, journalist, rättsläkare, arkeolog, studerande eller professor.
Fantasy är väl heller inte så svårt att sätta fingret på vad det är. Harry Potter, Narnia, Magikerna… Men var går gränsen mellan fantasy och sci-fi?
Romance gränsar väl till chick lit men om jag förstår saken rätt är det mera snusk i romance.
Men alla andra böcker då? Romanerna som ”bara” är romaner? Får man helt enkelt subkategorisera dem efter vad de handlar om; släktkrönika, uppväxtskildring, relationsroman…?
Jag har blottat min okunskap nu. Upplys mig gärna!
Jag är också jättedålig på genrer, tycker dessutom att det dyker upp nya hela tiden!
De är lömska!
Jag fokuserar mindre och mindre på just genrer och kollar mer på vad boken handlar om. Håller med dig om att The Fault in Our Stars knappast borde klassas som ungdomsbok, det ”nya” som det debatterats om är ”crossover-litteraturen”, det vill säga böcker som passar både barn och vuxna där många anser att den borde hamna. Samtidigt är ju alla genrer så otroligt breda vilket också gör det ännu mer komplext.. Det var lite där jag gav upp och slutade genre & åldersklassa böcker 🙂
Crossover! Smart, omfattar det mesta 🙂
Jag kan å andra sidan inte begripa hur ”ungdomsbok” kan vara en genre, precis som ”skönlitteratur” och ”roman”. Genrer är verkligen en gåta och värre blir det hela tiden 🙂
Ja, bara knas! 🙂
YA eller ungdomsböcker har ofta ett rätt högt tempo och inte lika komplexa och/eller fördjupade personporträtt tycker jag. Det har å andra sidan inte alla romaner heller. Romaner har garanterat subkategorier, men i min egen förenklade genrevärld är det en egen kategori.
Hm, har knappt läst några YA i modern tid, hittills tycker jag både tempot och karaktärernas djupnad inte skiljer sig mellan The Fault in Our Stars och andra, icke-YA romaner 🙂 Just den kanske är ett dåligt exempel på YA 🙂