Kim Thúy – Ru

Ru betyder “vaggvisa” eller ”att vagga” på vietnamesiska och ”bäck” på franska. Det är ett bra namn på den här lilla boken. Någon har kallat den en novellsamling, men det är inte riktigt korrekt, tycker jag. Jag vet inte vad det är riktigt, för det känns inte som en roman heller.

Ru

Omslaget är mycket vackert i alla fall! Detta är Kim Thúys debut, ett sammelsurium (i ordets bästa bemärkelse) av tankar och intryck. Det borde vara rörigt och svårt att följa med, men det är det inte. Följden av dessa korta minnesbilder och berättelser känns helt logisk, även om de inte följer kronologi eller geografi.

Vi följer Nguyen (fast när jag läser så känns det självbiografiskt) från Vietnam, till Kanada och sedan tillbaka till Vietnam, från när hon är tio år fram till nu. Vi lär känna hennes släktingar, hennes barn (inte så mycket) och hennes vänner.

Det är intressant att läsa om mötet med Kanada, den nya världen dit de kommer som båtflyktingar, och om alla generösa människor de möter som nyanlända.

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Magnus Eriksson på Svenska Dagbladet, Malin Johansson och Enligt O. Finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Ru, 154 sidor (pocket), Sekwa 2011.

Annons

5 reaktioner till “Kim Thúy – Ru

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s