Caitlin Moran – How to be a Woman

Jag köpte How to be a woman (Konsten att vara kvinna) när den var som mest aktuell i höstas. Jag läste den lite parallellt med Glasfåglarna av Elsie Johansson, det var lite intressant att läsa om hur en tonårstjej blir kvinna ur två ganska olika perspektiv – fyrtiotalets Sverige och åttiotalets England, skillnaderna är både små och stora…

how to be a woman

Jag gillade How to be a Woman mycket i början. Sedan fick den ligga till sig tills jag fick för mig att jag skulle raket-läsa ut den innan nyår, så jag klämde två tredjedelar av den under en och samma dag. Det var inte den bästa idén jag verkställt, kanske. Jag tror boken hade tjänat på att läsas lite lugnare med lite mer tid till eftertanke och igenkänning.

För igenkänning är det gott om vill jag lova! Och gott om träffande formuleringar och goda skratt. Men givetvis är inte Caitlin Moran bara rolig, det finns mycket allvar också, om feminism, sexism uppväxt och mänsklighet.

Det jag tar med mig mest – jag gillar tumregler – är frågan Are the men doing it? Genom den, menar Moran, kan man avgöra om some sexist bullshit is afoot, som hon uttrycker det och jag vet inte om det kan sägas bättre och roligare på svenska.

Are the men worrying about this as well? Is this taking up the mens time? Are the men told not to do this, as it´s ‘letting the side down’? are the men having to write bloody books about this exasperating, retarded, time-wasting bullshit?

Detta apropå (bland annat!) att kvinnor får kritik (av kvinnor och andra) om de kritiserar andra kvinnor, eller inte hjälper andra kvinnor.

Jag känner mig lite kluven till How to be a Woman. Den motsvarade inte riktigt mina förväntningar, och jag är lite besviken faktiskt. Återigen var det nog mina högt ställda förväntningar som ställde till det. Det och att jag läste den väldigt ryckigt. Hur som helst är det bra med en lättillgänglig och rolig (om än väldigt babblig) bok i ett snårigt ämne. I och för sig är det inte svårt att veta om man ska kalla sig feminist eller ej, tycker jag. Men nyanser (och humor!) i debatten är ju aldrig fel!

Andra som bloggat om boken är bland annat Carina Burman på Svenska Dagbladet, Martina Lowden på DN, Bokhora, Feministbiblioteket och Malin.

Finns på både svenska och engelska hos till exempel på Bokus och Adlibris.

How to be a woman, 309 sidor, häftad. Konsten att vara kvinna, Albert Bonniers förlag, 2012.

Annons

4 reaktioner till “Caitlin Moran – How to be a Woman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s