Lyndsay Faye – New Yorks gudar

new yorks gudarNew Yorks gudar utspelar sig 1845 då New Yorks poliskår skapades, och året då den irländska potatissvälten rådde. Timothy Wilde, som skadats i en våldsam brand som förstört stora delar av nedre Manhattan, blir mer eller mindre tvingad att ta tjänst i den nybildade och impopulära polisstyrkan och blir en av de första ”kopparstjärnorna” som poliserna kallades. Trots sin motvillighet har han fallenhet för polisarbetet och utreder ett fall där flera barn hittas döda och lemlästade.

Vi får följa med Timothy Wilde till ett New York som är skitigt och ganska ogästvänligt, det är smutsiga barer, fattiga småbarn som måste försörja sig själva, cyniska bordeller och en korrumperad poliskår.

Det var väldigt berikande att läsa Fayes skildring av New York (eller snarare Manhattan) – det är en annorlunda skildring av en nästan sönderskildrad stad. Oftast när jag läser om Manhattan får jag inte bilder av ett  Manhattan med öde ängar och ruffiga skogspartier.

Den irländska potatissvälten gjorde att många irländare flydde till bland annat New York, och det har präglad staden mycket än idag. Rasmotsättningarna mellan amerikaner och irländare (eller kanske snarare religionsmotsättningar mellan protestanter och katoliker) får en ganska stor roll i boken och det är intressant att spegla dem mot rasmotsättningar och rasism idag, både i USA och i Sverige.

Jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken och blev själaglad när jag fick hem den. Den uppfyllde nog mina förväntningar, men jag hade trott att den skulle ha lite mera puls och vara lite mindre svårtuggad. Men även om Faye beskriver ett New York som knappast är attraktivt, blir jag så fylld av reslust att jag har svårt att hålla fingrarna i styr. Jag skulle vilja gå runt på nedre Manhattan, på gatorna där Timothy Wilde rör sig och jämföra miljöerna mot dagens.

Lyndsay Faye har ett engagerande och finurligt språk och jag tror att översättaren Jessica Hallén har gjort ett bra jobb, men det skulle vara roligt att läsa den på engelska för att se vad ”pligg” (ansikte) och ”gli” (barn) kallas i originalversionen.

Faye har många intressanta formuleringar tycker jag, målande med mycket närvaro:

Hoppet, insåg jag, är ett ledsamt besvär. Hoppet är en häst med brutet ben.

”Ditt kaffe”, sa han, ”luktar som undersidan av en irländsk känga.”

Du ser ut som om döden hoppade över dig i tron att han redan gjort sitt jobb.

New Yorks gudar är den första boken i en planerad triologi om Timothy Wilde. Andra som bloggat om boken är Böcker emellan,  Booksonmymind, Underbaraböcker och Bokmalen.

New Yorks gudar (Gods of Gotham), 421 sidor (inbunden) Norsteds 2012 (recensionsexemplar, tack så mycket!)

Annons

2 reaktioner till “Lyndsay Faye – New Yorks gudar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s